Interviu Agerpres: Retrospectiva anului 2023

Doamna Anişoara Stanciu, Preşedinte al Federaţiei Române de Atletism, a acordat un interviu pentru Agenția Națională de Presă Agerpres, făcând o retrospectivă a anului 2023. 

Per ansamblu, a fost un an bun, un an bun în sensul că atletismul a mai făcut câţiva paşi înspre marea performanţă şi a fost un an cu medalii, ceea ce ne bucură. De fapt, medaliile au început să apară încă din 2022, după cum se ştie foarte bine cu aurul Biancăi Ghelber (aruncarea ciocanului) la Campionatul European în aer liber. Anul 2023 a debutat cu medalii la Campionatul European de Sală prin Claudia Bobocea, argint la 1.500 m, şi Gabriel Bitan, bronz la săritura în lungime. Tot la Campionatul European de la Istanbul am mai avut un loc cinci prin Alina Rotaru la proba de lungime şi un loc şapte prin Daniela Stanciu la proba de înălţime. Am continuat acest parcurs frumos astfel că la Jocurile Europei am avut o medalie de aur prin Claudia Bobocea (1.500 m), două medalii de argint cu Bianca Ghelber la aruncarea ciocanului şi Daniela Stanciu la înălţime şi un bronz prin Andreea Miklos în proba de 400 m plat. Apoi în august au avut loc Campionatele Mondiale de la Budapesta unde am avut deosebita bucurie de a avea medalie de bronz în proba de săritură în lungime prin Alina Rotaru. Daţi-mi voie să fiu un pic subiectivă la acest capitol, vă daţi seama că bucuria a fost cu atât mai mare şi fericirea cu atât mai mare că medalia a venit de la proba de săritură în lungime, probă pe care eu am practicat-o şi pe care o iubesc enorm. De asemenea, tot la acest Campionat Mondial am avut un loc şapte prin Bianca Ghelber şi un loc 10 prin Andreea Miklos”, a spus Anişoara Cuşmir Stanciu.

Alina Rotaru-Kottmann (CSA Steaua) a adus atletismului românesc prima medalie la Mondialele în aer liber după 2009, când Nicoleta Grasu cucerea bronzul la aruncarea discului la Berlin. La săritura în lungime aşteptarea a fost şi mai lungă, din 1983, când Anişoara Cuşmir, actuala preşedintă a FRA, a câştigat argintul la Helsinki.

Bucuria a fost foarte mare, pentru că ultima fusese luată de mine în 1983 şi acum a venit Alina. Mi-ar fi plăcut foarte tare ca ea să aibă o medalie mai strălucitoare decât am avut-o eu. Dar Alina a făcut un concurs formidabil în această finală de Campionat Mondial. Absolut cap-coadă a făcut tot ce a depins de ea şi chiar dacă noi considerăm că lungimea este o probă tehnică şi n-are o tactică, vreau să spun că ea chiar a avut o tactică bună în concursul de la Budapesta şi care s-a concretizat cu acest minunat loc trei”, a descris Anişoara Cuşmir succesul Alinei la Mondiale.

Campioana olimpică de la Los Angeles (1984) a subliniat de asemenea şi rezultatele înregistrate la nivel de juniori în acest an: ”Dar cum orice sport trebuie să aibă o bază a piramidei care să fie bine aşezată, avem şi juniori care au mers foarte bine în acest an, ceea ce ne dă speranţe că atletismul va avea continuitate. Aş începe, de exemplu, cu Festivalul Olimpic de Vară al Tineretului European, categoria Under-18, unde România s-a clasat pe locul patru, cea mai bună clasificare de până acum la un astfel de festival. Atletismul a avut o contribuţie foarte frumoasă, având două medalii de aur, un loc doi, două locuri trei şi în total opt calificări în finalele diferitelor probe. Aici aş remarca în mod special prezenţa unei atlete foarte tinere, dar în acelaşi timp foarte bine pregătită. Este vorba despre Ştefania Uţă în proba de 400 metri garduri, care sperăm să fie o continuatoare a Ionelei Târlea, pentru că este idolul ei. Din ceea ce ne-a spus, Ştefania ar vrea ca pe parcursul carierei ei să o ajungă şi poate să o şi depăşească pe Ionela. Dar de asemenea un comportament foarte bun au avut juniorii şi la Campionatele Europene Under-20 de la Ierusalim, unde am avut o medalie prin aceeaşi Ştefania Uţă, un loc patru, un loc cinci, inclusiv calificarea în finalele a opt probe diferite, ceea ce repet este un lucru deosebit de bun”.

Pentru 2024, Preşedinta FRA şi-a fixat ca obiectiv calificarea a 10-12 sportivi la Jocurile Olimpice şi câştigarea unei medalii. Ultima medalie cucerită de atleţii români a fost la Beijing 2008, când Constantina Diţă a câştigat titlul olimpic la maraton.

A fost de asemenea un an foarte important pentru că este premergător Jocurilor Olimpice şi după cum ştim, aceasta este o competiţie atipică, o competiţie cu o încărcătură emoţională foarte mare. În clipa de faţă avem calificaţi cu barem patru sportivi. Este vorba despre Alina Rotaru, Andreea Miklos şi două alergătoare de origine kenyană: Delvine Relin Meringor şi Joan Chelimo Melly, ambele la maraton. Mai avem opt-nouă sportivi foarte bine clasaţi în rating. De aceea sperăm ca la Jocurile Olimpice de la Paris să avem calificaţi un număr de 10-12 atleţi şi ca obiective pentru Paris ne-am dori foarte tare şi ne-am planificat acest lucru, de fapt antrenorii în planurile lor de pregătire, au trecut o medalie, care poate fi obţinută fie de Alina Rotaru, fie Bianca Ghelber. De asemenea un loc patru-opt şi un loc 9-12”, a spus fosta recordmenă mondială.

Anul viitor, înainte de Jocurile Olimpice sportivii români vor participa, cei care şi-au îndeplinit baremurile, la două competiţii de pregătire, Mondialele indoor de la Glasgow (1-3 martie) şi Europenele în aer liber de la Roma (7-12 iunie).

Sigur că înainte de Jocuri avem în 2024 două competiţii intermediare. Este vorba despre Campionatul Mondial de sală de la Glasgow, unde avem ca obiectiv un loc 4-8 şi în clipa de faţă avem calificaţi pentru acest campionat cu barem pe Alina Rotaru şi Claudia Bobocea. Mai sunt patru-cinci sportivi în rating şi sperăm să avem o participare cu şase atleţi la Glasgow. În vară, înainte de Jocurile Olimpice, la Roma vor avea loc Campionatele Europene în aer liber, unde avem ca obiectiv o medalie, un loc patru-şase şi două locuri 7-12. Aici avem deja opt calificaţi şi sperăm ca delegaţia să fie formată din 16-18 sportivi”, a precizat preşedinta FRA.

Anişoara Stanciu a adăugat că federaţia nu s-a confruntat cu probleme deosebite în anul 2023 şi speră că bugetul pe anul viitor va fi corespunzător unui an olimpic: ”Mici probleme au fost şi vor fi întotdeauna, încercăm să le luăm din aproape în aproape şi să le găsim o rezolvare. De asemenea, condiţiile zic eu că au fost destul de bune, dar nu foarte bune. Întotdeauna este loc de mai bine, dar pentru că suntem la final de an, păstrăm doar părţile bune şi mergem optimişti pentru 2024. N-avem nicio informaţie despre bugetul pe anul viitor, dar d-na Elisabeta Lipă (preşedinta Agenţiei Naţionale pentu Sport) mi-a spus că va face tot ce depinde de domnia sa pentru a obţine cât mai mulţi bani de la de la Guvern”.

  • Alina Rotaru-Kottmann a cucerit medalia de bronz în proba de săritură în lungime la Campionatele Mondiale de atletism de la Budapesta. Bianca Ghelber s-a clasat pe locul 7 în proba de aruncare a ciocanului.
  • La Jocurile Europene de la Cracovia – Malopolska, Claudia Bobocea a câştigat medalia de aur în proba de 1.500 metri, Bianca Ghelber a cucerit medalia de argint la aruncarea ciocanului, Daniela Stanciu a luat argintul la înălţime, iar Andrea Miklos a obţinut bronzul la 400 m.
  • România s-a clasat pe locul al cincilea la Campionatele Europene de atletism pe echipe, Divizia 2, în cadrul Jocurilor Europene de la Cracovia – Malopolska. Doar primele trei echipe clasate au obţinut promovarea în eşalonul de elită.
  • La Campionatele Europenele indoor de la Istanbul, România a avut doi atleţi care au urcat pe podium: Claudia Bobocea (argint la 1.500 m) şi Gabriel Bitan (bronz la lungime).
  • Mihai Sorin Dringo a fost la 20 de sutimi de secunde de medalia de bronz în proba de 400 m, la Campionatele Europene Under-23 de la Espoo (Finlanda), însă s-a clasat pe locul al patrulea.
  • România a ocupat locul 7 la Campionatele Balcanice de atletism pentru seniori de la Kraljevo (Serbia), cu un total 11 medalii, dintre care 3 de aur, 2 de argint şi 6 de bronz. Medaliile de aur au fost cucerite de Andreea Miklos (400 m), Daniela Stanciu (înălţime) şi Alexandru Mihăiţă Novac (suliţă).
  • La Festivalul Olimpic al Tineretului European pentru sporturile de vară de la Maribor (Slovenia), România a cucerit două medalii de aur în proba de 2000 m obstacole prin Alin Şavlovschi şi în proba feminină de ştafetă de sprint combinat 100x200x300x400 m (Bianca Maria Tiţa, Ştefania Balint, Maria Denisa Capotă şi Alexandra Ştefania Uţă), un argint, prin Ştefania Uţă la 400 m garduri, şi două medalii de bronz, prin Alexandra Hudea (3.000 m) şi Cristian Marius Popescu (lungime).
  • Ştefania Uţă a cucerit o medalie de bronz la Europenele Under-20 de la Ierusalim, în proba de 400 m garduri, iar Vlad Alexandru Turcu s-a clasat pe locul al patrulea în finala probei de aruncare a suliţei.
  • Mădălina Florea s-a impus în finala circuitului de alergare montană ”Golden Trail World Series”. Ea s-a clasat pe locul trei în clasamentul general al circuitului.
  • Mădălina Florea a ocupat locul 6 în proba feminină de mountain classic, la Campionatele Mondiale de alergare montană de la Innsbruck-Stubai (Austria).
  • La Campionatele Balcanice de maraton de la Atena, România a obţinut trei medalii. Adela Bălţoi Dumitrescu a câştigat bronzul la feminin, Alexandru Ilie Corneschi a luat argintul la masculin, echipa feminină a României (Adela Bălţoi Dumitrescu şi Alina Eremia) a cucerit aurul, în timp ce echipa masculină (Alexandru Ilie Corneschi, Silviu Stoica) a luat bronz.
  • România a încheiat Campionatele Balcanice de cros de la Pirdop (Bulgaria), cu cinci medalii. Mădălina Elena Sîrbu a obţinut aur la U23, Mihaela Maria Blaga a luat bronz la U20, la individual, medalii de argint au câştigat echipa feminină U20 (Mihaela Maria Blaga, Alexandra Maria Hudea, Claudia Ionela Costiuc) şi echipa masculin U20 (Dragoş Luca Pop, Lucian Florin Ştefan, Mihai Alin Şavlovschi), iar echipa feminină U23 (Mădălina Elena Sîrbu, Antonia Gabriela Bodnariuc, Ana Maria Moroşan) a luat bronz.

 

articol preluat de pe www.agerpres.ro

30.06.2024

Florentina Iușco și ...

Astăzi, 30.06.2024, în cea de-a doua zi a Naționalelor rezervate seniorilor, competiție desfășurată la Cluj Napoca, încă doi atleți au reușit să completeze, prin locul obținut în ...

29.06.2024

Încă patru atleți vor ...

 

Cum astăzi (30 iunie), se închide lista celor calificați la Jocurile Olimpice, să consemnăm că, ieri, încă patru atleți tricolori și-au confirmat prezența la Paris (prin locul ...

09.06.2024

Argint pentru Joan ...

În proba de semimaraton, desfășurată astăzi (9 iunie), la „Europenele” de la Roma, Joan Chelimo Melly (CS Dinamo, antrenor Carol Șanta) a trecut a doua linia de sosire, fiind cronometrată ...

09.06.2024

Rareș Toader, al ...

Sâmbătă, 8 iunie, prezent în finala de la aruncarea greutății a Campionatelor Europene de la Roma, dinamovistul Rareș Toader (antrenor Nicoleta Grasu) s-a clasat pe locul șapte, cu o a cincea ...

04.06.2024

Înainte de Paris, toate ...


Ne mai despart câteva zile de startul Campionatelor Europene rezervate seniorilor, ediția cu numărul 26. Încă un punct roșu pe traseul spre Paris, unde sunt programate Jocurile Olimpice. Și ...

03.06.2024

De trei ori bronz pentru ...

 Ieri (2 iunie), în ultima zi a Europenelor de Alergare Montană Annecy – 2024, atletele noastre au mai câștigat două medalii de bronz, care se adaugă primului trofeu, din debutul ...

01.06.2024

Mădălina Florea, ...

 Demarate astăzi (31 mai), la Annecy (Franța), Campionatele Europene de Alergare Montană ne-au adus satisfacția câștigării primei medalii la „Uphill Elite Race” (7,6 km). Bronz, ...

01.06.2024

La Mulți Ani, Bianca ...

Campioană europeană en-titre la aruncarea ciocanului, Bianca Ghelber își sărbătorește astăzi ziua de naștere, prilej pentru Federația Română de Atletism să-i ureze multă sănătate, ...

28.05.2024

"Season Best" pentru ...

Astăzi (28 mai), în cadrul celei de-a 63-a ediție a „Ostrava Golden Spike”, competiție contând pentru „World Continental Tour – Gold”, Andrea Miklos a fost a treia în cursa de 400 m. ...

27.05.2024

Unsprezece medalii ...

Cei 30 de atleți tricolori prezenți la cea de-a 77-a ediție a Campionatelor Balcanice, desfășurate sâmbătă și duminică (25-26 mai), la Izmir (Turcia), au câștigat 11 medalii (două de ...

23.05.2024

Cea mai bună ...

Cu un rezultat de 21,01 m (SB) la aruncarea greutății, dinamovistul Rareș Toader (antrenor Nicolaeta Grasu) s-a impus în cadrul meeting-ului international desfășurat la Kladno (Cehia). ...

28.04.2024

Alina Rotaru Kottmann ...

Sâmbătă, 27 aprilie, în cea de-a doua etapă a circuitului WA „Diamond League” din acest sezon, desfășurată în China, la Shanghai, am putut consemna și două prezențe românești. ...