Medaliată cu bronzul olimpic la Atena - 2004, în proba de 1500 metri, Maria Cioncan a spus prea devreme adio acestei lumi, decesul survenind în urma unui accident cumplit de mașină, în data de 21 ianuarie 2007, lângă orașul bulgar Plevna.
Un destin crud pentru o atletă care nu apucase să-și spună ultimul cuvânt, pentru un om extrem de modest și muncitor. Născută fiind în satul Maieru (județul Bistrița Năsăud), locul în care a văzut lumina zilei Liviu Rebreanu, Maria a început să alerge pe ulițele satului, fără știrea părinților. În 1991, făcea parte din grupa antrenorului Zsolt Gyongyossy, fiind colegă de „grupă” cu celebra Gabriela Szabo. Din anul 1996, a trecut sub coordonarea tehnicianului Ștefan Beregszaszi, alături de care a reușit să acceadă în elita performanțială a lumii.
Cum am avut privilegiul să fiu lângă atleții noștri la „Jocurile de Acasă”, cum au fost intitulate cele desfășurate în Elada, o să inserez propriile amintiri.
Maria a participat la 800 metri, unde, în finală, a obținut un meritoriu loc șapte, iar la 1500 metri, a surprins pe toată lumea cu medalia de bronz obținută la capătul unei curse memorabile. Ambele probe au presupus mai multe curse, în serii, semifinale și, normal, finale. După primele două apariții la 800 metri, antrenorul Ștefan Beregszaszi m-a oprit pe aleile din proximitatea Stadionului “Spiridon Louis” și mi-a povestit că „ieri, Maria a fost sunată de sora ei. După scuzele de rigoare că poate o deranjează, Mariei i s-au transmis sentimentele întregii comunități. Este una dintre zonele cu cea mai mare natalitate din România, zonă unde lumea își respectă cu pioșenie tradițiile. După slujba de duminică, întreg satul se strânge la Primărie, unde se pune la punct planul pentru săptămâna viitoare. Cam ce are de făcut fiecare cetățean, ce nevoi sunt etc. Și, uite așa, au aflat sătenii că Maria concurează cu succes la JO 2004, desemnând-o pe sora ei să fie mesagerul gândurilor lor de bine!”.
După cinci curse (trei la 800 metri și două la 1500 metri) a sosit și seara marii finale. Este ultima zi a concursului atletic. O forfotă în stadion care te duce cu gândul la stupul de albine. Arena este plină ochi, cu toate că biletele au fost foarte scumpe, la speculă negociindu-se prețuri astronomice, gen 600 de euro pentru locurile de la „cucurigu”. Cam pe acolo ne așezăm și noi, adică o micuță galerie tricoloră care îl încurajează pe nea Pișta (Beregszaszi – n.n). Tremură din toate încheieturile și îi transpiră mâinile abundent. Și nu neapărat de căldură, dar emoțiile sunt așa de mari, că îl copleșesc. „Sper că am avut dreptate ca Maria să concureze și la 800 metri. În fond, locul șapte nu este de ici de colo. Numai că astăzi, trebuie să dea totul”.
Se aude pocnetul pistolului, iar noi țopăim isteric, urlând din toți rărunchii, chiar dacă, mai mult ca sigur, Maria nu ne poate auzi. Face o cursă curajoasă, la un moment dat este chiar prima, iar, pe final, nu cedează atacurilor din spate. Trece linia de sosire pe locul trei, după britanica Kelly Holmes (prietena celebrei Maria Mutola, care o ajută din răsputeri) și rusoaica Tatiana Tomașova. „Este trei, este trei, Dumnezeule, simt că înnebunesc!”, strigă nea Pișta. Ne îmbrățișăm și coborâm scările, mai ceva ca avalanșa, din trei, în patru. Trebuie să ajung cât mai repede în zona mixtă să-i comunic Mariei că este așteptată de antrenor pe stadionul de încălzire. Asta pentru că, el nu poate intra unde pot eu și viceversa. Ajung cu respirația tăiată! O îmbrățișez pe Maria care este deja asaltată cu interviurile, dar din ochi îi țâșnesc lacrimile. Mai apucă să-mi zică doar atât: „am reușit!”.